- om friskvård, träning och hälsa

Hjärtstartare räddar liv


skrivet den 30 maj av Admin, klockan:08:22

Rädda liv 

I helgen gick jag på kurs där vi bland annat lärde oss att hantera en hjärtstartare. Jag har aldrig varit bra på tekniska saker och trodde innan kursen att detta skulle vara en väldigt svår uppgift. Det visade sig dock att en hjärtstartare är en väldigt användarvänlig apparat. Till och med för en gammal tant som mig. Hjärtstartaren som vi använde under vår utbildning gav talande intruktioner och visade med hjälp av ikoner hur man skulle göra för att använda den. Fantastiska funktioner för en person som inte jobbar inom sjukvården! Nu hoppas jag att alla går ut och försöker lära sig detta. Det krävs så lite av en och det kan verkligen rädda liv. 

Första hjälpen abc

I kursen ingick också en första hjälpen abc-genomgång, jag tänkte jag skulle skriva en snabb genomgång av vad jag lärde mig från den duktiga personalen som utbildade oss.

A - Andning är det första att kontrollera när någon råkat illa ut. Genom att noggrant se, lyssna och känna ska man kontrollera att personen andas. Om personen inte andas stannar man på detta steget och utföra en hjärt- och lungräddning. Vet man inte hur man utför en hjärt- och lungräddning är det dags att lära sig det! Det finns massvis med information på Internet och utbildningar som man kan gå. Om personen andas som den ska går man vidare till b.

B - Blödning, kontrollera om personen blöder. Det är viktigt att leta både efter tecken på blödning utvärtes som invärtes. Det kan vara svårt att se om någon person blöder invärtes, personalen gav dock flera tips om hur man kan göra detta. Olika tecken på det är att personen är blek, kallsvettig, har blånader eller frossa. 

C - Chock, sista steget är att se om personen är chockad. Personalen berättade om situationer när chockade personer gått rakt ut på motorvägen eller den värsta historian när en person försvann in i en skog och inte hittades förrän flera timmar senare helt utan minne om vad som hade hänt. För att motverka detta ska man försöka få den skadade att ligga ner och hålla upp benen så att blodet åker ner till de viktigaste delarna av kroppen. Det är också viktigt att se till att den skadade inte fryser. 

Gå på hälsokontroll! 

Peronalen avslutade med att gå igenom alla saker som man kan se i en hälsokontroll. Här kan man bland annat kolla blodtryck och ta diverse nödvändiga prover. Enligt dem struntar en stor procent av befolkningen att gå på kontroller. Även om det inte alls är någon garanti att man hittar sjukdomen så finns det ändå en chans att man gör det och ingen borde strunta i sin hälsokontroll!! Tänk om den där småjobbiga timmen räddar ditt liv!!


Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comments are closed